Wednesday, April 30, 2014

Bahasa jepun untuk traveller

Dengan niat hati yang tulus ikhlas maka aku nak ajak korang belajar beberapa ayat jepun yang korang boleh guna kat sana...ayat yang simple je.so korang boleh ingat..

sempat la aku buat live komik..haha...tujuannya, sebab entri kali ni cam kosong sangat.....at least ada satu dua gambar kira ok la kan..hope beberapa patah ayat ni dapat bantu korang....haha..

CAUTION:  SEMUA GAMBAR LIVE COMIC BERKENAAN TIDAK ADA KENA MENGENA DENGAN YANG HIDUP ATAUPUN DAH MATI...HEHE


untungla orang utara sebab pertanyaan dalam bahasa jepun semuanya berakhir dengan -ka....sama mcm bahasa utara....HANG OK KA?CAMTU KA?..hehe. so diorang ni lebih mudah belajar bahasa jepun sbb dah familiar...hehe

jom belajar nihongo (nihon = jepun, go = bahasa)


konnichiwa
Hello/hai

anatano namaewa nan desu ka? (formal)
siapakah nama awak?

onamaewa? (tidak formal)
nama awak ?


watashi no namae wa..............desu
nama saya ialah ..........

ogenki desu ka?
awak apa khabar?

genki desu
khabar baik

genki de wa arimasen
saya tak berapa baik

o ikutsu desu ka?
berapa umur awak

watashiwa .......sai desu
saya.......tahun

dochira kara kimashita ka?
awak berasal dari mana

.............kara kimashita
saya berasal dari............

doko ni ikundesuka?
awak nak pergi kemana?

mata aimashoo
jumpa lagi nanti

omedetoo
tahniah

ohayoo
selamat pagi

konnichiwa
selamat tengah hari

konbanwa
selamat petang

doko de kaimono shimasuka?
dimanakah tempat shopping

.......o kudasai
saya nak beli.........

nani iro wo motte imasuka?
warna apa lagi yang ada


kore wo kaitai desu
saya nak beli yang ini

ikura desu ka?
berapakah harganya?

waribiki shite kure masen ka?
boleh awak bagi diskaun tak?

tasukette kudasai
tolong saya

daijyobu desu ka?
awak ok ke

kalau korang nak order makanan,yang paling selamat korang bagitau je korang vegitarian dan tak minum sake...pastu tunjuk menu tu kat pelayan kedai.


watashi wa bejitarian desu
saya vegetarian
sake wo nomimasen
saya tak minum arak

niku wo tabemasen
saya tak makan daging

kalau ada kecemasan, korang perlu hubungi local polis ke, ambulance ke, doktor ke..korang jerit je ayat di bawah ni.

kyukyusha o yonde kudasai
tolong hubungi ambulans

isha o yonde
tolong panggilkan doktor

keisatsu o yonde
tolong panggilkan polis

michini mayoi mashita
saya sesat

pasupouto o nakushimashita
pasport saya telah hilang

kalau korang nak memulakan pertanyaan boleh mula dengan "sumimasen" ...pastu tanya la apa pun.

sumimasen
excuse me

gomen
sorry

arigato
terima kasih

watashi
saya

nak baca kisah aku di kyoto klik sini
nak tahu makanan halal di jepun klik sini

10 comments:

  1. Salam.....sblm ni ada entry cara2 nk booking hotel/hostel kan.....bleh bg link cara2 tu tak? Sbb try cari semula, x jumpa2 plak....ke, sy tersalah blog?? Heheheh.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. ni linknya, cara tempah guna hostelworld :
      http://caramurahmelancong.blogspot.com/2013/12/bagaimana-menempah-tempat-tinggal.html

      Delete
  2. Thanks sis...! Nk belajar2 membooking ni... :)

    ReplyDelete
  3. Salam Ganbatte! Kenapalah akak Jm baru jumpa blog ni selepas blk dari jepun. Ruginya sbb byk info kat sini boleh rujuk. X kira lepas ni nk xplore semua entri yg ada :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks akak ^_^ .gembira info dalam blog saya berguna untuk akak..saya pun tak berpengalaman sangat kat jepun ni...sekadar berkongsi pengalaman..insyaallah hujung tahun ni saya gi sekali lagi sbb nk lawat sgt gunung fuji.

      Delete
  4. Hai, saya nak ucapkan terima kasih banyak sebab awak tulis semua pasal Osaka dengan detail. Saya jadikan blog ni sebagai rujukan. Terima kasih banyak!

    ReplyDelete
  5. Salam, kami adalah pelajar Malaysia yang menetap di Jepun. Kami menawarkan perkhidmatan Tour Guide, Penginapan Guest House dan juga Pakej Budget dengan harga yg murah. Misi kami adalah untuk membantu rakyat Malaysia melancong ke Jepun sambil dapat mempelajari budaya masyarakat Jepun.

    Sila hubungi melalui :
    Website : http://www.melancongkejepun.com/
    Facebook : Melancong Ke Jepun
    Phone : +818088695448 (Adib, Tokyo)
    Email : melancongkejepun@gmail.com

    ReplyDelete
  6. yeayyy arigato Ganbatte-chan.. (:
    mvp_dina13@yahoo.com

    ReplyDelete